Εκδοσεις Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικης

Σειρά Analecta Theologica - 7


Ιωάννης Ασημάκης (Επιμ.),

Ελληνική Βιβλιογραφία Θεμάτων Καθολικής Θεολογίας (1550-2010).


  Εκδοσεις Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης 

Σειρά Analecta Theologica - 7

Ιωάννης Ασημάκης (Επιμ.),

Ελληνική Βιβλιογραφία Θεμάτων Καθολικής Θεολογίας (1550-2010).

 

Θεσσαλονίκη 2011. 316 σελ.

ISBN 978-960-99555-5-3


ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη

  • Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου
    Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη
    Τηλ.(2310) 835780
    E-mail: ioas17@otenet.gr


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η δημοσίευση μιας θεματικής βιβλιογραφίας, προσπάθεια χρονοβόρα και επίπονη, αποτελεί ερευνητικό εργαλείο για τους μελετητές και τους θεράποντες του γνωστικού αντικειμένου που περιλαμβάνει. Σε κάθε προσπάθεια του είδους, προκειμένου να τιθασευτεί ο όγκος του υλικού, αλλά και να οριοθετηθεί η επιμέλεια της καταγραφής του, τίθενται κάποιες παράμετροι.

Η πρώτη και κύρια οριοθέτηση προσδιορίζεται από τον τίτλο του βιβλίου: ελληνική βιβλιογραφία θεμάτων Καθολικής Θεολογίας 1550-2010. Η παρούσα βιβλιογραφία περιορίζεται σε δημοσιεύματα στα ελληνικά, διότι αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Κι αυτό διότι, πέρα από τα απολογητικά, αντιρρητικά ή και πολεμικά δημοσιεύματα, δεν είναι γνωστά όσα παρήγαγε ο ελληνικός καθολικός Τύπος και οι αυτοτελείς εκδόσεις διαφόρων φορέων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Εξίσου άγνωστα σε πολλούς καθολικούς είναι τα, κυρίως, επιστημονικά δημοσιεύματα των Θεολογικών Σχολών αλλά και οι αδημοσίευτες διατριβές. Η παρούσα βιβλιογραφία καταγράφει 3.830 λήμματα.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξενίζει το ότι στην βιβλιογραφία, συμπεριλαμβάνονται άρθρα, δοκίμια, βιβλία που εν μέρει πραγματεύονται την καθολική θεολογική σκέψη ή θέση σε κάποιο ζήτημα. Αυτό αποτελεί πλούτο σε επίπεδο προσέγγισης και μελέτης, εφόσον ο ορθόδοξος θεολόγος γράφει για την καθολική θεολογία με επιστημονική επάρκεια τεκμηρίωσης, μεθοδολογίας και αποτύπωσης του τι λέει για το συγκεκριμένο θέμα η καθολική θεολογία. Επομένως δεν περιλαμβάνονται εκείνα τα δημοσιεύματα πολεμικής ή ενάντιας απολογητικής με ύφος μισαλλόδοξο και περιεχόμενο εμπάθειας.

Κρίθηκε επίσης ωφέλιμο να διευρυνθεί η θεματολογία της βιβλιογραφίας σε θέματα καθολικής θεολογίας ώστε να συμπεριληφθούν και τα εκλαϊκευμένα και τα εγκυκλοπαιδικά δημοσιεύματα που αφορούν ζητήματα τα οποία πραγματεύεται η καθολική θεολογία. Αν αυτή η διεύρυνση μπορεί να επισύρει τον στιγματισμό των ειδημόνων του χώρου πως η παρούσα εργασία δεν είναι επιστημονικού επιπέδου, ωστόσο δεν μπορούσε να παραγνωριστεί, εφόσον όλο και περισσότερο αναπτύσσεται η μελέτη και η έρευνα, και σε εκλαϊκευμένα δημοσιεύματα, τα οποία αποτυπώνουν τη λαϊκή πνευματικότητα των Ελλήνων Καθολικών, την ποιμαντική προσέγγιση θεολογικών ζητημάτων και την επιδιωκόμενη συνάφεια της θεολογίας με άλλες επιστήμες και τέχνες.

Ο χρονικός ορίζοντας της βιβλιογραφίας είναι από τον 17ο αι. έως και το 2010. Μέσα σ’ αυτό τον ορίζοντα, αναπόφευκτα, θα υπάρχουν δημοσιεύματα που διέλαθαν της προσοχής και δεν έχουν συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία. Εξίσου βέβαιο είναι ότι στις σελίδες θα υπάρχουν αβλεψίες, παραλείψεις και, εύχομαι όχι πολλά, λάθη. Για όλα αυτά ζητώ την κατανόηση του χρήστη αυτού του εγχειριδίου και ελπίζω να μην είναι εις βάρος του συνολικού αποτελέσματος της προσπάθειας.

Τα δημοσιεύματα έχουν κατανεμηθεί σε θέματα, τα οποία είναι όσο το δυνατό διευρυμένα (π.χ. στην Ηθική υπάρχουν λήμματα για την οικογένεια, στο Κανονικό Δίκαιο υπάρχουν λήμματα για το Εκκλ. Δίκαιο, τον προσηλυτισμό, τη θρησκευτική ελευθερία, κ.ο.κ.) προς διευκόλυνση της πληροφόρησης του ερευνητή.

Οι καταχωρήσεις των λημμάτων, σε κάθε θεματική ενότητα, είναι με αλφαβητική σειρά συγγραφέα με πρόθεμα έναν αριθμό. Το βιβλίο, στο τέλος, έχει ένα θεματικό ευρετήριο (π.χ. χριστολογία, Θ. Μυστήρια, Αγία Γραφή, κτλ.) και ένα ευρετήριο συγγραφέων.

©2007 Catholic Church in Greece