Ιωάννης Ασημάκης
Η Καθολική Εκκλησία στην Ήπειρο.
 Πρέβεζα και Ιωάννινα
 

 

  



Εκδοσεις Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικης | Σειρά Analecta Historica - 8


Ιωάννης Ασημάκης


Η Καθολική Εκκλησία στην Ήπειρο. Πρέβεζα και Ιωάννινα.

Θεσσαλονίκη 2012, 200 σελ. 

ISBN 978-960-99555-7-7


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Εκδόσεις Αποστ. Βικαριάτου
Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη
Τηλ.
2310-835780
E-mail: ioas17@otenet.gr
ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Όταν εγκαινιάσαμε τη σειρά Analecta Historica στα πλαίσια της εκδοτικής δραστηριότητας του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, θελήσαμε να αναδείξουμε πτυχές της ιστορικής παρουσίας της Καθολικής Εκκλησίας σε περιοχές του ελλαδικού χώρου όπου αυτή ήταν σχεδόν άγνωστη.

Η επιλογή αποδείχθηκε εύστοχη. Αρχίσαμε το 2008 με την Δυτική Θράκη και σε μερικούς μόλις μήνες η μελέτη έτυχε του ενδιαφέροντος της περιοχής και έγινε και δεύτερη έκδοση η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα εξαντλήθηκε κι αυτή.

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, παρουσιάζουμε τώρα πτυχές από την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο. Πρόκειται για μια μελέτη καρπό αρχειακής και επιτόπιας έρευνας, πρώτιστα για την καθολική Ενορία του Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα, αλλά και για τα Ιωάννινα, την Πάργα και την Άρτα με ισχνότερη καθολική παρουσία.

Το βιβλίο εστιάζεται στην νεότερη εποχή και συγκεκριμένα από την σύσταση των φραγκισκανών αποστολών σε Πρέβεζα και Ιωάννινα. Σε όλες σχεδόν τις πηγές, η παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο του 19ου-20ου αι. ταυτίζεται ή καλύτερα συγχέεται με την αυστριακή και κυρίως με την ιταλική προπαγάνδα στην περιοχή. Αυτή η αντίληψη εδράζεται, εκτός των άλλων, στο ότι και οι ιερείς και όλοι σχεδόν οι καθολικοί της εποχής είναι Ιταλοί. Κατ’ επέκταση ταυτίζεται η Καθολική Εκκλησία της περιοχής άλλοτε με την Αυστοουγγαρία, άλλοτε με το Ιταλικό Κράτος. Σ’ αυτή την λανθασμένη θεώρηση, όπως διαπιστώνεται στο βιβλίο, οφείλονται πολλές προστριβές με κρατικούς και άλλους φορείς.

Παραμένει γεγονός, διαπιστωμένο από την ιστορική έρευνα, ότι  η πολιτική και κυρίως η εμπορική ώθηση των θαλασσινών δημοκρατιών της Βενετίας και της Γένοβας, αρχής γενομένης από τον 13ο αι., δημιούργησε διάσπαρτες ιταλικές παροικίες σε όλη τη Μεσόγειο. Σ’ αυτές τις παροικίες δημιουργήθηκαν αργότερα κέντρα εκπαίδευσης, πρώτιστα από πρωτοβουλία των Ιταλών μοναχών που παρείχαν τις θρησκευτικές τους υπηρεσίες. Αυτά τα υποτυπώδη ιταλικά σχολεία, ενοριακού χαρακτήρα, εμπνέονταν από βαθειά θρησκευτικά συναισθήματα, στερούνταν οργάνωσης και βέβαια σταθερότητα λειτουργίας. Η εκπαίδευση λοιπόν στις ιταλικές παροικίες της Ανατολής ήταν αποκλειστικά στα χέρια των μοναχικών Ταγμάτων το πρώτο μισό του 19ου αι. Μετά την εθνική ολοκλήρωση της ιταλικής χερσονήσου (1861-1870) μπορεί κανείς να κάνει λόγω για μια εκπαιδευτική πολιτική, η οποία σταδιακά πήρε έντονα χαρακτηριστικά προπαγάνδας. Παραμένουν δυσδιάκριτα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στα σχολεία των φραγκισκανών στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα, τα οποία είναι ταυτόχρονα ιταλικά αλλά και καθολικά. Η εχθρότητα Ιταλικού Κράτους-Καθολικής Εκκλησίας εξαιτίας του Ρωμαϊκού Ζητήματος (1870-1929) μετρίαζαν αισθητά την διείσδυση των εθνικών ιδεωδών διότι αυτά ήταν ως ένα βαθμό αντικληρικά. Αυτό όμως δύσκολα μπορούσε να γίνει κατανοητό από την ιστοριογραφία της εποχής με τις ξένες προπαγάνδες σε έξαρση.   

Ένα μεγάλο μέρος της μελέτης πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τον σημερινό πολύπαθο καθολικό ναό του Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα (διεκδικήσεις, αλλαγές χρήσης, αναστυλώσεις, καταστροφές). Ευτυχής είναι η συγκυρία της παρούσας έκδοσης με την 110η επέτειο από την ανέγερση του ναού (1902-2012) και την 100η επέτειο των ελευθερίων της Πρέβεζας και, με διαφορά τεσσάρων μηνών, και των Ιωαννίνων. 

Δυστυχώς η λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατάστρεψε το σύνολο σχεδόν των εγγράφων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο και στα Επτάνησα. Οι μόνες αρχειακές πηγές που ενδεχόμενα έχουν υλικό για την Ήπειρο, είτε δεν έχουν ανοίξει πλήρως στην έρευνα (βλ. το Αρχείο του Βατικανού από το 1919 κε. και το Αρχείο της Προπαγάνδας από το 1902 κε.) είτε δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτές (Αρχείο Επαρχίας Τουρκίας-Ελλάδος των Ελασσόνων Φραγκισκανών στην Κωνσταντινούπολη έως το 1930).   

Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες χρονικοί περίοδοι αρχειακής ‘’σιωπής’’. Ας είναι αυτή η έκδοση έναυσμα περαιτέρω διερεύνησης και μελέτης. Σε παράρτημα δημοσιεύονται 39 έγγραφα από εκκλησιαστικές κυρίως πηγές στις οποίες δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, προς τεκμηρίωση και διευκόλυνση του αναγνώστη. Τα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Η έρευνα δεν θα μπορούσε να γίνει μεθοδικά και τεκμηριωμένα εάν δεν υπήρχε η πρόθυμη, η γενναιόδωρη σε υποδείξεις και χρόνο και η εξαιρετικά ευγενική αρωγή του κ. Νικολάου Δ. Καράμπελα και της κ. Σοφίας Σοφοπούλου στο Ίδρυμα ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ, του εκπαιδευτικού Ματθαίου Φιλιππούση στην Πρέβεζα. Από την Αρχιεπισκοπή Κερκύρας οφείλονται ευχαριστίες στο Γραμματέα-Αρχειοφύλακα κ. Σπύρο Γαούτση και στον Σεβαστό π. Giulio Gramegna, Ηγούμενων των ππ. Καπουκίνων Κερκύρας και Λειτουργό των Καθολικών της Ηπείρου ο οποίος μου παρείχε φιλοξενία στα Ιωάννινα. Ευχαριστίες πολλές οφείλονται επίσης στον αρχειοφύλακα της Επαρχίας Τοσκάνης των Ελασσόνων Φραγκισκανών Σεβαστό π. Ottaviano Giovannetti, ο οποίος διευκόλυνε τις έρευνες μου στη Φλωρεντία, στην καθηγήτρια κ. Ελένη Κίγκα, στον κ. Κωνσταντίνο Μπίλλη και στην δίδα Δήμητρα Μανούση της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα. 

περιεχομένΑ

Συντμήσεις-Βραχυγραφίες                                                                              3

Πρόλογος                                                                                                                 5

Συνοπτική αναδρομή σε ιστορικά στοιχεία                                              9

Η αυστριακή και η ιταλική άσκηση επιρροής στην Καθολική

Εκκλησία της περιοχής                                                                                      11

Η Εκκλ. Αρχή υπαγωγής των Καθολικών της νότιας Ηπείρου         16

Οι καθολικοί της Ηπείρου                                                                               19

ΆΡΤΑ                                                                                                                         23

ΠΑΡΓΑ                                                                                                                      25

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι χώροι λατρείας                                                                                               27

Ο ενοριακός καθολικός ναός του Αγ. Ανδρέα                                         35

α. Περιγραφή του ναού                                                                                     35

β. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας                                                                         41

γ. Οι αλλαγές χρήσης                                                                                        60

Ο ‘’Φράγκος’’ (το κωδωνοστάσιο)                                                                  70 

Το καθολικό Κοιμητήριο                                                                                  71

Η ποιμαντική μέριμνα                                                                                       74

Το κοινόβιο (Ιερά Μονή των Φραγκισκανών)                                          84

Η Ενορία της Πρέβεζας                                                                                      88

α. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο                                                               92

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2003                                                         99

ΙΩΑΝΝΙΝΑ                                                                                                            107

Οι προσπάθειες Μάργαρη να οδηγήσει τους Κουτσόβλαχους

της Πίνδου στην Ουνία                                                                                     117

Βιβλία από το παλαιό οίκημα των Φραγκισκανών                            118

Το καθολικό Κοιμητήριο                                                                                 120

Η εκποίηση της περιουσίας των Φραγκισκανών στα Ιωάννινα     123

Διάβημα πολεμικών αποζημιώσεων των Φραγκισκανών από

το Ιταλικό Κράτος                                                                                               124  

Επίλογος                                                                                                                 129

Κατάλογος Ιεραρχών, Εφημερίων/Λειτουργών και προξένων         130

Παράρτημα εγγράφων                                                                                     133

Βιβλιογραφία                                                                                                      187

Κατάλογος ονομάτων                                                                                       195

Περιεχόμενα                                                                                                          199


©2007 Catholic Church in Greece