Ιωάννης Ασημάκης (Επιμ.)
Ελληνική Βιβλιογραφία Ιστορίας Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
 (17
ο αι.-2010).
 

 

  



Εκδοσεις Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικης | Σειρά Analecta Historica - 6


Ιωάννης Ασημάκης (Επιμ.), 

Ελληνική Βιβλιογραφία Ιστορίας Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα (17ο αι.-2010).

Θεσσαλονίκη 2011. 550 σελ. 

ISBN 978-960-99555-4-6 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Εκδόσεις Αποστ. Βικαριάτου
Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη
Τηλ.
2310-835780
E-mail: ioas17@otenet.gr

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Ο πλούτος των δημοσιευμάτων, των σχετικών με την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, και εν μέρει στην Κύπρο, γίνεται συχνά για τον μελετητή κοπιώδης προσπάθεια εντοπισμού του σε μια πανσπερμία περιοδικών και αυτοτελών εκδόσεων.

Η παρούσα ελληνική βιβλιογραφία με θέματα της ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα επιθυμεί να διευκολύνει αυτή την προσπάθεια εντοπισμού τού όντως πλουσιότατου υλικού.

Στα 6.750 περίπου λήμματα που μπόρεσα να καταγράψω υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων και ποιότητας συγγραφής. Θεώρησα επωφελές να μην αποκλειστούν από αυτή την εργασία, δημοσιεύματα όλων των ιστορικών περιόδων ακόμη και της σημερινής εποχής (π.χ. έχουν συμπεριληφθεί όσα γράφτηκαν για τις σχέσεις Ελλάδος-Αγίας Έδρας, για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ στην Αθήνα, κ.α.). Εξίσου οφέλιμο καθίσταται πλέον να καταγράφονται και οι πιο βραχείες και επιστημονικά αδιάφορες δημοσιεύσεις, διότι βρίσκεται σε πλήρη άνθιση η τάση συγγραφής μελετών, πτυχιακών/μεταπτυχιακών εργασιών με θέματα τοπικού χαρακτήρα με συγκεκριμένη εστίαση στις μικρές κοινωνίες ή σε θέματα περιοριστικής εμβέλειας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο καταβλήθηκε προσπάθεια να καταγραφούν και οι μικρές ειδήσεις γεγονότων που παρέχουν στον ερευνητή, μικρές αλλά χρήσιμες πληροφορές για ένα πανηγύρι και ποιοι συμμετείχαν, για μια εκδρομή εκκλ. φορέα, για μια συνάντηση ή εκδήλωση ήσσονος σημασίας αλλά με πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις. Και αυτά είναι ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Ο χρονικός ορίζοντας της βιβλιογραφίας είναι από τον 18ο αι. έως και το 2010. Μέσα σ’ αυτό τον ορίζοντα, αναπόφευκτα, θα υπάρχουν δημοσιεύματα που διέλαθαν της προσοχής και δεν έχουν συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία. Εξίσου βέβαιο είναι ότι στις σελίδες θα υπάρχουν αβλεψίες, παραλείψεις και, εύχομαι όχι πολλά, λάθη. Για όλα αυτά ζητώ την κατανόηση του χρήστη αυτού του εγχειριδίου και ελπίζω να μην είναι εις βάρος του συνολικού αποτελέσματος της προσπάθειας.

Οι καταχωρήσεις των λημμάτων, είναι με αλφαβητική σειρά συγγραφέα, όταν αυτά είναι ενυπόγραφα, με πρόθεμα έναν αριθμό. Στο τέλος υπάρχει ένα θεματικό ευρετήριο (π.χ. Ελληνόρρυθμοι, Καθολικά Σχολεία, Επισκοπή Ζακύνθου, κτλ.) και ένα ευρετήριο συγγραφέων.

Για την τριετή έρευνα και καταγραφή του υλικού, επισκέφθηκα διάφορα μέρη της χώρας, αρχεία και βιβλιοθήκες. Θα ήταν αδύνατη η συγγραφή αυτής της βιβλιογραφίας εάν δεν είχα τις απαραίτητες διευκολύνσεις του π. Σεβαστιανού Φρέρη (Βιβλιοθήκη ππ. Ιησουιτών στην Αθήνα), του π. Μάρκου Φώσκολου (Αποστολικό Κέντρο ‘’Πίστη και Πολιτισμός’’ στην Τήνο), του αδ. Νικολάου Ρούσσου στα Χανιά, των ΓΑΚ Ν. Κυκλάδων, Ζακύνθου, Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και των θεματικών βιβλιοθηκών του ΑΠΘ, της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπόλης Σύρου, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κερκύρας, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κερκύρας, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, της Ζωσιμαίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων.




©2007 Catholic Church in Greece